• Начало
  • Новини
  • Вашият шеф може да бъде най-голямата киберзаплаха в офиса

Вашият шеф може да бъде най-голямата киберзаплаха в офиса

Вашият шеф може да бъде най-голямата киберзаплаха в офиса
11 декември 2020

Ново проучване на OneLogin установи, че може да има неочакван източник за злонамерен софтуер, заразяващ корпоративни устройства: шефовете.

 

„Covid-19 Изследване на състоянието на отдалечената работа 2.0“ на компанията, което събира данни от 2000 отдалечени работници в САЩ и Великобритания твърди, че висшият мениджърски персонал често показва най-небрежното отношение към киберсигурността.

 

Според OneLogin старшите мениджъри са повече от два пъти по-склонни да споделят работно устройство с лице извън тяхната организация, отколкото техните младши колеги, докато 19% от висшите мениджъри споделят пароли с някой от семейството си в сравнение със само 7% от младши служители. По същия начин 30% от възрастните служители съобщават, че работят от обществени Wi-Fi мрежи, в сравнение с едва 15% от младите служители.

 

Други интересни открития включват, че работниците в САЩ изглежда са по-малко фокусирани върху сигурността от тези в Обединеното кралство. Отдалечените работници в САЩ споделят своите устройства със 7% повече от тези в Обединеното кралство и работят с обществен Wi-Fi с по-висока скорост.

 

Освен това изглежда, че женският персонал използва по-добри практики за сигурност от своите колеги, като работи по-малко в обществени Wi-Fi мрежи и избягва изтеглянето на лични приложения на работни устройства.

 

Adobe дава почивка на Flash

 

Въпреки че повечето бизнеси са се адаптирали бързо, за да дадат възможност на персонала си да продължи да работи в ерата на социалното дистанциране, по пътя има и подводни камъни. Ясно е, че все още трябва да се направят подобрения по отношение на киберсигурността - особено сред по-възрастните служители.

 

„Ефектите от пандемията означават, че на практика почти всички организации работят до известна степен извън контролираната и защитена офис среда“, каза Брад Брукс, главен изпълнителен директор на OneLogin.

 

„Тоест, без корпоративните защитни стени и ИТ хората на място, на които всички някога разчитахме за защита. Никога не е било по-важно служителите да поемат лична отговорност за собствената си позиция относно сигурността. Разбирането на святостта на техните корпоративни пароли и устройства и потенциалните опасности от работата в несигурна Wi-Fi мрежа трябва да бъдат основни приоритети за всички отдалечени работници. По-важното е, че от висшето ръководство зависи да даде пример. За съжаление тези резултати изглежда показват друго.“

 

Източник