• Начало
  • Новини
  • Мастиленоструен или лазерен - кой принтер е подходящ за вас?

Мастиленоструен или лазерен - кой принтер е подходящ за вас?

Мастиленоструен или лазерен - кой принтер е подходящ за вас?
21 декември 2020

Ето Вашия чеклист за избор на мастиленоструен или лазерен принтер

 

Мастиленоструйни срещу лазерни принтери? Това е най-основния и най-съществен въпрос при пазаруването на принтери, но каква всъщност е разликата? Ако пазарувате принтер, вероятно сте се чудили за двете технологии и най-добрите модели от двете категории. Въпреки че и двете технологии за печат имат своето място в домовете и офисите, има голям шанс едната да отговори по-добре на вашите нужди от другата.

 

Основните разграничения тук се свеждат до това как всяка технология всъщност печата. Това от своя страна оказва влияние върху това с какво ще се справи добре принтера, колко скъпо е да отпечатвате документи и снимки и колко ще платите предварително.

 

Мастилено-струйни срещу лазерни принтери: Ключовите неща за вземане под внимание

 


Мастиленоструйните принтери обикновено са по-евтини като цена, но по-скъпи за експлоатация. Ако не печатате много, това може да е по-достъпната опция.

 

Попитайте ни за най-добрия модел мастиленоструен принтер тук

 


Лазерните принтери са по-добри за отпечатване на документи, докато мастиленоструйните принтери са по-добри при печат на снимки.


Ако искате да запазите цената на страница възможно най-ниска, лазерните принтери са по-евтини.


Мастиленоструйните принтери обикновено заемат по-малко място от лазерните принтери.

 


Основи на технологията за печат: Мастило срещу лазер

 


Докато най-основното предназначение за печат е еднакво както за мастиленоструйните, така и за лазерните принтери - поставянето на букви и изображения върху хартия - двата метода постигат този резултат по много различни начини.

 

Мастиленоструйните принтери разчитат на течно мастило, положено върху страницата през печатаща глава, която използва десетки микро-дюзи. Той печата, като поставя микроскопични капки мастило върху хартията. В зависимост от това дали това мастило е на базата на багрило или пигмент, мастилото може да промени цвета на хартията или просто да изсъхне като отлагане върху повърхността на хартията.

 

Лазерните принтери, от друга страна, разчитат на тонера, който е прах. "Лазерът" в лазерния печат се използва за генериране на електростатичен заряд, който се използва за прехвърляне на тонера към хартията, която след това се свързва с повърхността на страницата с помощта на топлина.

 

Мастиленоструйни срещу лазерни принтери: Предварителни разходи

 

Що се отнася до закупуването на принтер, цената на принтера е важен фактор за решението. Разбира се, вие искате определени функции, но вашият бюджет често взема решението вместо вас.

 

Мастиленоструйните принтери са много по-евтини от лазерните. Технологията е малко по-малко сложна и следователно по-евтина за производство. Освен това повечето производители продават мастиленоструйни принтери на загуба, знаейки, че могат да компенсират разликата в продажбите на мастило по-късно. Понякога е по-евтино да си купите нов принтер, отколкото да купите пълен комплект нови касети с мастило!

 

Лазерните принтери от друга страна рядко се намират евтино, а дори и най-бюджетните модели се продават за 150 или повече долара.

 

Попитайте ни за най-добрия модел лазерен принтер тук

 

Цената на печата определено трябва да вземе предвид за вашето решение, но ако печатате малко или ако е по-вероятно да използвате функциите за сканиране и факс на принтера, отколкото действителния печат, можете да намерите някои много достъпни опции.

 

Заключение: Мастиленоструйните устройства струват по-малко, но в дългосрочен план може да платите повече.

 

Мастиленоструйни срещу лазерни принтери: Качество на печат


Специфичните качества на течно мастило и тонер на прах също влияят на това колко са подходящи за определени видове печат.

 

Мастиленоструйните със своите мастила на базата на багрила и пигменти се справят особено добре при боравене с цвят, особено за изображения и снимки, които са по-склонни да включват фини нюанси на цвета. Естеството на течното мастило означава, че тези смеси се възпроизвеждат по-лесно на мастилено-струен, отколкото на лазерен принтер.

 

Лазерните принтери не винаги са създадени за обработка на фотопечат, като вместо това разчитат на полутонови точки, за да създадат определени цветове на документите. Дори онези лазерни принтери, които могат да се справят с по-висококачествения цвят за фотопечат, изискват специализирана фотохартия, готова за лазерен принтер, което го прави много по-малко удобен от използването на стандартна фотохартия върху мастилено-струен принтер.

 

Въпреки това, лазерните принтери са по-подходящи за отпечатване на текст, предлагайки отчетливи, ясни буквени форми, които не могат да бъдат сравнени с повечето мастиленоструйни принтери. Мастилено-струйният печат често леко кърви и докато отпечатването е четливо, отделните букви няма да бъдат толкова остри в детайлите си, когато бъдат разгледани внимателно.

 

Мастилото също има тенденция да се размазва и тъй като мастилено-струйните отпечатъци продължават да изсъхват след отпечатването, възможността от размазани документи е проблем, който потребителите на мастиленоструйните принтери трябва да предвидят. Тъй като лазерните принтери използват метод за пренос на топлина, отпечатъкът е настроен и устойчив на размазване в момента, в който излезе от принтера.

 

Извод: Лазерните принтери са по-добри за текстови документи, особено при големи обеми, но мастиленоструйните устройства имат предимство, когато става въпрос за печат на снимки.

 

Мастиленоструйни срещу лазерни принтери: Разходи за печат


Друга основна разлика е цената на мастилото и тонера. Мастилото за мастилните принтери е определено като една от най-скъпите течности на планетата и е високопроектиран продукт. Проектиран да осигурява прецизни скорости на потока, да се смесва и обезкръвява с предсказуема консистенция и да изсъхва за мигове, като същевременно осигурява цветове, които изглеждат точно както трябва - в мастилото на принтера има много неща. Тъй като предлага продукт с висок марж, който собствениците на принтери ще трябва да купуват отново и отново само насърчава компаниите за принтери да ви карат да се връщате за още.

 

Три варианта за управление на аутсорсинг отношения

 

Мастиленоструйните принтери се различават в цената на страница, но обикновено попадат в същия общ обхват. Черно-белият текст обикновено ще струва 5-10 цента на страница, а цветният печат ще бъде между 15 и 25 цента на страница.

 

Тонерът, от друга страна, е по-евтин на базата на страница за лазерни принтери. Макар и не по-малко внимателно направен, фактът, че тонерът се предлага под формата на прах, го прави много по-просто вещество за транспортиране, съхранение и използване.

 

Докато отделните тонер касети са по-скъпи от мастилените касети, те отпечатват стотици страници, далеч надхвърляйки печатанията, предлагани на мастиленоструйните принтери. В резултат на това разходите за печат в обикновен текст се понижават под 5 цента на страница, а цветният печат е около 15 цента.


Например, монохромният лазерен принтер Brother MFC-L2750DW отпечатва за 3,75 цента на страница със стандартна тонер касета, поддържаща до 1200 страници. Преминете към касета с голям капацитет и цената спада до 2,7 цента на страница.

 

Тонерът също се съхранява по-добре в дългосрочен план. Касетите с мастило могат да се съхраняват месеци, ако се съхраняват правилно, но ако рядко използвате принтер, течностите, които пълнят касетата ви с мастило, могат да изсъхнат, оставяйки ви безполезна касета, която е отпечатала само част от страниците, за които е била предназначена. Тъй като тонерът се съхранява като прах, няма нужда да се притеснявате, че ще загуби своята ликвидност.

 

Извод: Лазерните принтери предлагат по-евтин печат на страница, но тонерът е по-скъп. Тонерът е и по-добрият избор за дългосрочна употреба, тъй като се съхранява по-добре от пълните с течност касети с мастило.

 

Мастиленоструйни срещу лазерни принтери: Размер на принтера


Още един диференциращ фактор, който купувачите на принтери може да не вземат предвид при сравняване на типовете принтери, е размерът. Очевидно принтерите се различават по размер и дизайн, но като цяло лазерните многофункционални принтери са по-големи и по-тежки от техните мастилено-струйни аналози. Ако имате ограничено място на бюро или рафт, ще бъде по-лесно да намерите мастиленоструен принтер, който да се побере в това по-малко пространство.

 

Мастиленоструйните принтери са постигнали значителен напредък в миниатюризацията, като функции като печатащи глави са вградени в мастилената касета. Някои, като HP Tango X, са толкова малки, че могат да бъдат преносими, с размери само 9,7 х 15 х 3,5 инча и тегло едва 7,5 паунда.

 

Лазерните принтери, от друга страна, трябва да побират по-голям барабан за печат, лазерен модул и термичен елемент, което добавя към по-голямата част. Добавете многофункционални функции като сканиране и копиране към списъка, а лазерните многофункционални принтери са доста обемисти.

 

Заключение: Ако мястото е ограничено, може да ви е по-добре с мастиленоструен принтер.

 

Изводът

 

Изборът  между мастилено-струен принтер или лазерен принтер наистина се свежда до това, за което искате да използвате вашия принтер. Някои хора отпечатват шепа страници годишно или отпечатват снимки по-често от текстови документи. Други може да отпечатват купчини текст, но рядко се нуждаят от снимка. Или те оценяват дългосрочните експлоатационни разходи точно толкова, колкото и предварителната покупна цена.

 

Попитайте ни за най-добрия принтер за Вашите нужди тук

 

Мастилено-струйният печат обикновено е по-подходящ за принтер, който ще се използва рядко. Мастилото ще струва повече на страница, но пълненето е по-евтино от тонера. Мастиленоструйните устройства също са по-подходящи за малки пространства, тъй като лазерните принтери обикновено са по-големи. Това е и по-добрият вариант за отпечатване на изображения и снимки, тъй като мастилото предлага по-богат цвят и по-малко ограничения за печат.

 

Лазерният печат, от друга страна, предлага най-достъпния начин за отпечатване на много текстови страници. Той е и по-бърз, като предлага готови страници без размазване за секунди. И ако отчетливият, лесен за четене текст е вашият приоритет, тогава използвайте лазерен принтер, който предлага по-добър печат на текст всеки път.

 

Източник