• Начало
  • Новини
  • Ето колко пари загуби Google в резултат на затъмнението тази седмица

Ето колко пари загуби Google в резултат на затъмнението тази седмица

Ето колко пари загуби Google в резултат на затъмнението тази седмица
20 декември 2020

Прекъсването на Google подчерта пълната ни зависимост от услугите на една компания

 

Тази седмица мащабно прекъсване на Google отне почти всички услуги на компанията, като засегнати бяха Gmail, YouTube, Drive, Meet и Docs. Той дори парализира някои функции на операционната система Android на компанията, като мобилните потребители не могат да използват приложения като Снимки и Карти.

 

Прекъсването продължи не повече от час, но предизвика значително раздвижване онлайн и подчерта драматичната степен, до която почти напълно разчитаме на услугите на една компания, както в личния, така и в професионалния живот.

 

Три варианта за управление на аутсорсинг отношения

 

Последствията обаче надхвърлят само разстройването на потребителите, много от които са толкова здраво вклинени в екосистемата на Google, че не биха се борили да се освободят, дори и да искат. С намаляването на услугите дори за час, Google загуби милиони приходи.

 

Прекъсване на Google

 


Докато Google Search (най-големият източник на приходи от реклама) остана непокътнат по време на затъмнението, компанията загуби много приходи от реклами, когато YouTube спря.

 

Според отчета за приходите на Alphabet за 2019 г. рекламите в YouTube са донесли огромните 15,15 млрд. долара през годината. Тогава средно YouTube отговаряше за 41,50 милиона долара приходи от реклами на ден и 1,73 милиона долара на час (грубата продължителност на прекъсването).

 

Въпреки това, както водеща аналитична компания заяви пред TechRadar Pro, приходите от YouTube се очаква да нараснат с 30-40% тази година. Въз основа на отчетените приходи от реклами за третото тримесечие на тази година и въоръжени с тези прогнози за растеж, може да се изчисли, че загубите на Google в резултат на затъмняването всъщност са около 2,3 милиона долара.

 

Докато прекъсването е засегнало и много други продукти в пакета на Google, останалите са или безплатни (напр. Gmail), еднократно плащане (напр. Nest) или базирани на абонамент (напр. Google Workspace), така че не биха имали преки загуби по време на краткия период, за който те бяха офлайн.

 

За мозъка четенето на компютърен код не е същото като четенето на език

 

Но горната цифра не отчита нематериалните загуби, които компанията може да поеме в резултат на затъмнението. Разбирайки, че те са изцяло зависими от един доставчик на услуги, ще се стремят ли бизнесът и потребителите да диверсифицират колкото е възможно повече или дори да преминат към конкурент? И може ли Google да бъде обект на скъпи правни предизвикателства от фирми, които не са могли да работят по време на прекъсването?

 

Въпреки че загубата от няколко милиона долара е само капка в морето в контекста на годишните приходи на Google за всички потоци от приходи, важно е то да се постави в контекст. Според данни на Statista средният бизнес в Обединеното кралство (с между 50 и 250 служители) взима само 294 000 британски лири (около 400 000 щатски долара) годишно, 46 пъти по-малко от това, което Google прави на час (18,48 милиона долара) през 2019 година.

 

Толкова големи числа понякога са твърде абстрактни, за да бъдат напълно разбрани; с тях е трудно да се ангажираш и следователно са лесни за подминаване. Но може ли силно осезаем инцидент, като затъмнението на Google от тази седмица, да добави гориво към дебатите около прагматизма и етиката на монопола и да види обратната вълна срещу Big Tech?

 

Източник