Adobe дава почивка на Flash

Adobe дава почивка на Flash
11 декември 2020

През тази седмица Adobe издаде последната си актуализация на Flash Player и каза на потребителите си, че приложението ще откаже да пуска съдържание от 12-ти януари.

 

„Днес отбелязваме последното планирано обновление на Flash Player за всички региони извън континентален Китай“, пише Adobe в бележка за изданието за актуализацията от 8-ми декември. „Adobe вече няма да поддържа Flash Player след 31 декември 2020 г. и ще блокира Flash съдържанието да се изпълнява във Flash Player от 12 януари 2021 г.“

 

Adobe отбелязва края на 24 годишното съществуване на Flash Player, някога повсеместната помощна програма, която подхрани трансформацията на Интернет от само текст в мултимедиен източник. Но това не беше неочаквано.

 

В средата на 2017 г. Adobe обяви, че ще оттегли Flash от поддръжка и ще спре разпространението на приложението до края на 2020 г. Adobe твърди, че прекратяването на Flash е предизвикано от еволюцията и узряването на отворени стандарти - като HTML5, WebGL и WebAssembly - че "те предоставят много от възможностите и функционалностите, на които плъгините са пионери" и по този начин са "жизнеспособна алтернатива за съдържание в мрежата."

 

Големите производители на браузъри - Apple, Google, Microsoft и Mozilla - подкрепиха съобщението на Adobe от юли 2017 г. със собствени съобщения за края на Играча. Тъй като по-голямата част от съдържанието на Flash е създадено за уебсайтове и се изпълнява в уеб браузъри, плановете на тези четири разработчици имат огромна тежест.

 

Източник